ГоловнаНовиниОренда держмайна - старі махінації за новим законодавством?

Оренда держмайна - старі махінації за новим законодавством?

Оренда держмайна - старі махінації за новим законодавством

Зображення з сайту Університету Драгоманова: https://npu.edu.ua/

Історичний екскурс

Право на управління державним майном часто створювало у чиновників спокусу для отримання додаткового, не завжди законного, заробітку. Однією з подібних форм заробітку протягом багатьох років була можливість використовувати майно, що належить державі, в комерційних цілях конкретних працівників державних установ. Однак часто подібні випадки набували і законної форми - через підписання договорів оренди державного майна. Так, до введення в дію нової версії Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, абсолютна більшість договорів оренди було укладено без аукціону, за мінімально можливу (відповідно до законодавства) орендну плату, і саме працівники державних установ часто ставали орендарями приміщень в тих же установах, в яких вони паралельно працювали по трудовому договору. Певно, розуміючи, що подібна тенденція створювала неконкурентне середовище, адже працівники державних установ мали монополію на інформацію щодо доступних для оренди приміщень, цю проблему спробували вирішити. І тепер, в новій версії Закону України “Про оренду державного та комунального майна” прописано, що “працівники балансоутримувачів не можуть бути орендарями щодо майна, яке знаходиться на балансі таких балансоутримувачів”.

Причини виникнення проблем

Незважаючи на зміни в законодавстві, оскільки аукціони проводяться в автоматичному режимі, а договори оренди укладають зазвичай не самі державні установи, а фонд держмайна - незрозумілим залишається механізм перевірки потенційних орендарів щодо того, чи не працюють вони в установі, в якій хочуть орендувати приміщення.

Механізм подібної перевірки в Законі України “Про оренду державного та комунального майна” не деталізовано. Також не зрозуміло - чи поширюється дана заборона на випадки, коли орендарем є не самі працівники, а підприємства, засновані цими працівниками. Також поза увагою залишились договори оренди, укладені до прийняття нової версії Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, адже раніше заборони на оренду працівникам балансоутримувача не існувало. А оскільки колишні орендарі, хоч і мають продовжувати дію договорів через систему “Прозорро.Продажі”, але мають значні переваги у продовженні існуючих договорів оренди перед усіма конкурентами - вони отримали можливість закріпити за собою приміщення, часто орендовані за сумнівними схемами.

“Цікавий” приклад

Ще 26 листопада 2018 року на ресурсі Wikiinvestigation було опубліковано розслідування “Педагогічний стартап або як заробити на державному виші”, в якому йшла мова про договір оренди щодо майна державного навчального закладу - Національного педагогічного університету ім. Драгоманова.

Відповідно до матеріалів даного розслідування:

Майно університету Драгоманова орендував приватний вищий навчальний заклад “Інститут екології, економіки і права” за вельми цікавими умовами. Так, відповідно до умов договору, приватний навчальний заклад займав орендовані приміщення лише 15 годин на місяць (це трохи менше часу ніж на 2 стандартних робочі дні). При цьому, в орендованих приміщеннях даний приватний навчальний заклад здійснював підготовку студентів - магістрів та бакалаврів денної та заочної форми за п’ятьма спеціальностями. Яким чином подібну діяльність можливо здійснювати за 15 годин на місяць - незрозуміло, але якщо припустити, що насправді орендар займав приміщення не 15 годин на місяць, а постійно - він мав би сплачувати щомісяця в 48 разів більше. І, як наведено у публікації на Wikiinvestigation, з дати укладання даного договору оренди до моменту публікації їх розслідування (листопад 2018), бюджет міг недоотримати від приховання постійного використання майна більше 7 мільйонів гривень за даним договором оренди.

Зображення з WikiInvestigation

Зображення з сайту wikiinvestigation.org

Ще в 2018 році за даними фактами було відкрито кримінальне провадження, після чого було змінено ректора “Інституту екології, економіки і права”, а з засновників даного приватного навчального закладу вийшла донька ректора НПУ ім. М. П. Драгоманова Андрущенко Тетяна Вікторівна та донька Президента національної академії педагогічних наук Кремень Тетяна Василівна - в них на двох було більше половини установчого капіталу даного приватного навчального закладу. Що цікаво, тоді їх частку отримав Університет Драгоманова, в якого і орендують приміщення, що опосередковано підтверджує прямий зв’язок між орендарем (приватним університетом) і балансоутримувачем (державним університетом).

Починаючи з 2018 року виходить, що приватний навчальний заклад, який майже на 60 відсотків належить державному навчальному закладу, орендує в цього ж державного навчального закладу приміщення. При цьому, серед діючого переліку засновників приватного “Інституту екології економіки і права” все ще є один діючий працівник університету Драгоманова. Загалом, перелік засновників наразі виглядає наступним чином:

  • Бех Володимир Павлович - володіє 5% статутного капіталу. На даний момент на кафедрі управління, інформаційно-аналітичної діяльності та євроінтеграції університету Драгоманова наведено що він є завідувачем цієї кафедри
  • Журавко Олексій Валерійович - володіє 25% статутного капіталу. Колишній депутат від Партії регіонів, наразі перебуває в розшуку СБУ за публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу.
  • Каленюк Ірина Сергіївна (колишній працівник Університету) Драгоманова - володіє 5% статутного капіталу
  • Загарницька Ірина Іванівна (колишній працівник Університету) - володіє 5% статутного капіталу
  • Національний Педагогічний Університет імені М.П.Драгоманова - володіє 60% статутного капіталу

Засновники Інституту економіки, екології і права

Інформація з opendatabot.ua станом на 13.05.2021

Судячи з усього, до більш серйозних результатів, ніж вихід деяких засновників, дане кримінальне провадження не призвело, оскільки в лютому 2021 року в системі “Прозорро.Продажі” було проведено аукціон на продовження дії даного договору.
25 березня 2021 на сайті “Прозорро.Продажі” було опубліковано новий текст договору, укладений після продовження через електронний майданчик. З опублікованого тексту договору можна переконатись у тому, що договір все ще передбачає оренду всього лише на 15 годин щомісяця - тобто вже за нової системи та з використанням електронних майданчиків орендарю вдалося узаконити досить сумнівні умови оренди. Інформація з договору оренди

Таким чином, відтепер офіційно, за новим законодавством, продовжено оренду приватному навчальному закладу, який сплачує лише за 15 годин на місяць, надаючи при цьому повноцінні освітні послуги, з переліком яких можна ознайомитись на сайті даного інституту. Навчання і Інституті економіки, екології і права

А серед засновників цього приватного навчального закладу є колишні та діючі працівники державного університету, в якому майно і орендується, людина яка розшукується в СБУ за заклики до повалення конституційного ладу та сам державний навчальний заклад, якому дісталась частина у статутному капіталі після виходу із засновників доньки ректора Університету Драгоманова та Президента Національної академії педагогічних наук.

За даною публікацією до правоохоронних органів буде направлено заяву для перевірки наявності можливих ознак кримінальних правопорушень в описаній ситуації, а до фонду держмайна буде направлено звернення з описом ймовірних порушень та проханням у випадку їх підтвердження - розірвати договір.