ГоловнаНовиниЯк втратити 9 тон палива за 1 день - інструкція від державного порту Южний

Як втратити 9 тон палива за 1 день - інструкція від державного порту Южний

Стаття демонструє, як одна з найбільших “корупційних дірок Prozorro” дозволяє “загубити” цілу цистерну пального за 1 день

Дизельне паливо

Суть справи

В системі Прозорро для недоброчесних продавців (та й замовників) є справжній лайфхак - можливість підвищувати ціни на товар на 10%, укладаючи додаткові угоди. При цьому загальна вартість договору не змінюється, просто товару надходить менше.

На простому прикладі це можна представити наступним чином: держава домовляється купити 10 літрів бензину по 10 гривень, укладає договір, але ціни на бензин неочікувано виростають. Тож держава укладає додаткову угоду, щоб купувати цей бензин вже по 11 гривень за літр. В результаті - сума договору так і залишається рівною 100 грн., але держава отримує 9 літрів по 11 грн., а не 10 літрів по 10 грн.

Але не все так просто, для подібного підвищення є важлива умова - це можна робити в тому випадку, якщо ринкова ціна на цей товар дійсно зросла. (пп.2 п.5 ст. 41 Закону України про публічні закупівлі).

Але кого цікавлять ці формальності? Економні продавці інколи настільки поспішають з підвищенням ціни, що у зміни на ринку повірити буває неможливо.

Розберемо цікавий приклад.

Державне підприємство “МОРСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНИЙ ПОРТ “ЮЖНИЙ”, що знаходиться в Одеській області, у липні 2020 року провело тендер на купівлю 190 тон дизельного палива.

Вартість тендеру на купівлю дизелю Необхідний обсяг дизелю за тендером

Переможець - ТОВ “КВОРУМ-НАФТА”, яке запропонувало найбільшу ціну (бо інших учасників було відхилено).

Переможець тендеру

28 липня 2020 року з ним було укладено договір на поставку 190 тон по 15 963,95 грн. за тону.

Договір

А далі відбувається щось фантастичне.

Наступного дня, 29 липня укладається додаткова угода, відповідно до якої ціна за тону збільшується до 16 725,00 грн. за тону. Тобто, ціна виросла майже на 5 відсотків. Завдяки цьому обсяг зменшився на 9 тон.

Додаткова угода Додаткова угода

Мінус 9 тон палива за 1 день державному підприємству.

Яким чином можна підтвердити таке стрімке зростання ціни на ринку? Для підтвердження інформацію про зміну середніх ринкових цін можна використати дані держстату, проте в ньому наведено помісячні коливання ціни, звідки можна взяти інфомрацію про зміну середніх цін на 5 відсотків за день - невідомо.

Що цікаво - подібні “схеми” не нові для порту “Южний”, за подібними випадками вже раніше заводились кримінальні справи, як повідомляли “Наші Гроші”. Але, видається, що “тема робоча”, тому ті справи ніяк не вплинули на прихильність порту до укладання додаткових угод.

Наші Гроші про порт "Южний"

Щоб продовжувати тримати керівництво порту в тонусі, ми також направимо заяву до правоохоронних органів, адже подібні дії містять ознаки розтрати державних коштів, що може свідчити про наявність складу злочину відповідно до ст. 191 кримінального кодексу України.

Інформацію про хід розслідування очікуйте новини на сайті gidno.org або у нашій групі у фейсбуці.