ГоловнаНовиниІмітація конкуренції на мільйон

Імітація конкуренції на мільйон

Стаття присвячена такому цікавому явищу на тендерах, як “самоконкуренція”

самоконкуренція

З появою системи “Прозорро”, до процедур закупівель почали з’являтися раніше невластиві вимоги - відкритість, конкурентність, ефективність тощо. Проте певна кількість підприємців не згодні з новими правилами гри, та постійно намагаються якось обійти всі ці “ліберальні примхи”. Та, чесно кажучи, далеко не у всіх це добре виходить.

Один з класичних способів “неспортивної поведінки на тендерах” - антиконкурентні узгоджені дії. Класично це відбувається наступним чином - компанії домовляються розділити тендер та не знижувати ціну, після чого подають свої пропозиції з мінімальною різницею в ціні, одна з них отримує державне замовлення, а прибуток розподіляється. Часто такі компанії мають спільних власників, що різними методами приховується.

Однак бувають і зовсім нахабні випадки, про один з яких зараз і піде мова.

Отже, 27 липня 2020 року Відділ освіти Мангушської районної державної адміністрації оприлюднив тендер на “Електричні побутові прилади” у кількості 32 штук на понад мільйон гривень. Мова йде про харчове обладнання - м’ясорубку, холодильник, сковороду тощо.

Тендер на електричні прилади Тендер на електричні прилади

На тендер подали заявку “нібито” 2 учасники - ТОВ “Галактікс” та ФОП “Окунєв Олександр Сергійович”. Різниця в ціні - мінімальна, 1 тисяча гривень.

Учасники тендеру

То чому ж “нібито” 2 учасники? Все просто. Відповідно до інформації з реєстру юридичних осіб, одним із засновників, а також - керівником та представником ТОВ “Галактікс” виступає Окунєв Олександр Сергійович.

Керівник ТОВ Галактікс

Тобто, перший учасник - ФОП Окунєв Олександр Сергійович, а другий - ТОВ, керівником якого є Окунєв Олександр Сергійович.

А щоб не виникало ніяких сумнівів, чи дійсно саме цей Окунєв і є керівником ТОВ “Галактікс” (ну а раптом це неймовірний збіг, і люди мають однакові прізвище ім’я та по батькові) - можна подивитись на адресу реєстрації обох учасників тендеру:

У ТОВ “Галактікс це - Україна, 87549, Донецька обл., місто Маріуполь, ВУЛИЦЯ АРТЕМА, будинок 154, квартира 9

Адреса ТОВ Галактікс

А у ФОП Окунєв Олександр Сергійович - Україна, 87500, Донецька обл., місто Маріуполь, ВУЛИЦЯ А.КУЇНДЖІ, будинок 154, квартира 9 Адреса ФОП Окунєв

Як ви могли здогадатись, вулицю Артема в Маріуполі було перейменовано на вулицю Архипа Куїнджі, тож адреси також збігаються.

Перейменування вулиці

Для ФОП Окунєв Олександр Сергійович, даний випадок - єдина участь у закупівлях Прозорро, тож можна припустити, що реєстрацію в системі було здійснено саме для забезпечення можливості прийняти участь у тендері, адже без 2 учасників тендер не відбувся б.

Що може “світити” за подібні порушення? Штраф від антимонопольного комітету (АМКУ) та заборона приймати участь в державних закупівлях. А для того, аби АМКУ точно помітив даний випадок - ми обов’язково звернемось до них із заявою!

Інформацію про хід розслідування очікуйте новини на сайті gidno.org або у нашій групі у фейсбуці.