ГоловнаНовиниКейс університету імені М.П. Драгоманова

Кейс університету імені М.П. Драгоманова

Наша мета - розробити зручні аналітичні інструменти, які дозволять слідкувати за використанням державного майна. Можна довго описувати важливість цього рішення, використовуючи різні абстракції - “Конкуренція, відсутність махінацій, ефективність управління”, проте всі ці гарні слова викликають у більшості людей справедливе роздратування, бо ми їх вже наслухалися від наших прекрасних політиків. Існує лише одна універсальна метрика, якою можна вимірювати користь від подібних інструментів - ефект для державного бюджету. Ми хочемо розповісти саме про гроші на конкретному прикладі університету імені М.П. Драгоманова.

Нагадаємо фабулу розслідування, яке ми робили разом з WikiInvestigation. У приміщеннях державного університету Драгоманова роками діяли приватні заклади харчування. Перший - величезна їдальня “Матусина кухня”, в якій можна замовити банкет на десятки людей, та яка кожного дня обслуговує сотні (а ймовірніше - тисячі) клієнтів.

Матусина кухня

Другий - елітний ресторан “Мнєсо”, який прямо вріс у головну будівлю Драгоманова.

МНЄСО

При цьому в реєстрах договорів оренди протягом багатьох років не було жодного договору щодо закладів харчування у приміщеннях Драгоманова.

Нам стало цікаво, на яких же підставах у приміщеннях Драгоманова розміщуються ці компанії, про що ми офіційно запитали в серпні 2019 року. У відповідь ми отримали договори оренди, укладені 25 липня 2019 року - в один день було укладено договори оренди і для МНЄСО і для Матусиної кухні.

Яким чином вони надавали послуги роками до цього - невідомо, однак після наших запитів політику надання приміщень приватним компаніям було переглянуто (ми припускаємо, що це насамперед через досвід у відкритті кримінальних проваджень щодо договорів оренди Драгоманова). Починаючи з 25 липня 2019 року, за наведеними договорами оренди кожного місяця до бюджету України надходило близько 25 тисяч гривень. Ще стільки ж - на офіційний рахунок Драгоманова як балансоутримувачу. Тобто - більше ніж півмільйона гривень за останній рік.

Також прекрасним чином покращилася і поведінка даного ВНЗ стосовно інших їдалень - тепер у реєстрі договорів міститься інформація про ще 3 компанії, які надають послуги з харчування. Звичайно, це не можна вважати абсолютною перемогою, оскільки нікого все ще не покарано за минулі роки “анонімної оренди” (але заяву про вчинення кримінального правопорушення вже написано), проте - це вже важливий крок для збільшення надходжень до бюджету.

А тепер уявіть, що зі зручними аналітичними інструментами, ми могли б швидко знайти подібні випадки по всій країні, домогтися збільшення надходжень до державного бюджету та уникнути зловживань, покращивши дисципліну державних органів шляхом відкриття кримінальних справ. Саме це ми плануємо зробити. Посилання на розслідування на платформі Wikiinvestigation.

Надходження до держбюджету