ГоловнаНовиниОренда надприбуткової нерухомості за копійки - досвід Харьківського цирку.

Оренда надприбуткової нерухомості за копійки - досвід Харьківського цирку.

Фонд державного майна України нещодавно продав Готель“Дніпро” за мільярд гривень. (1 000 000 000 грн., Карл!). Сподіваємось, що це початок дійсно ефективної приватизації наших з вами підприємств. На жаль, з орендою вирішити всі проблеми набагато складніше, і причина тому - наявність просто жахливих договорів оренди, які вже давно укладені і мають діяти ще роками, поповнюючи бюджет буквально на копійки. В оренді державного майна відбувається справжній цирк!

І саме на прикладі Харківського державного цирку ми проілюструємо орендну зраду.

Харківський державний цирк

Напевно всі бачили, скільки клієнтів завжди мають невеликі торгові точки, що продають різні смаколики та сувеніри у приміщеннях цирку під час вистав. Це й не дивно, бо найчастіше цирки відвідують з маленькими дітьми, які дуже “професійно” вміють випросити для себе щось цікаве чи смачне.

Уявляєте, наскільки це спокусливий бізнес - торгівля в приміщеннях цирку під час виступу? Не треба шукати способи пошуку клієнтів й експериментувати з рекламою - розклався на пару годин, отримав прибутки й можна йти додому.

Нам стало цікаво, а скільки ж сплачують за право продавати на території цирку підприємці - орендарі? Відповідь змогла вразити навіть нас, хоча ми багатецько орендної жесті надивились.

Отже, сукупно, за торгівлю продовольчими та непродовольчими товарами, а також розміщення “Качелі” та “Парашуту” (напевно це атракціони) на території Харківського державного цирку до бюджету надходить “аж” по 280 гривень з копійками на місяць. Ще близько 120 грн. надходить на рахунок самого цирку, як утримувачу майна.

Як це можливо, спитаєте ви? Невже ніхто не захотів заплатити більшу суму за цей ласий шматок? Нам здається, що відповідь криється у самих орендарях (їх двоє), точніше їх прізвищах.

Так, орендар за договором №5086-Н - Безбородова Галина Георгіївна. За дивним збігом обставин, якщо ввести ці ПІБ в гугл, та додати “цирк”, то можна натрапити на розпорядження Харківського міського голови далекого 2007 року, де повна тезка Галини Георгіївни вказується як “начальник господарчого відділу Харківського цирку”. Безбородова Галина Георгіївна Безбородова Галина Георгіївна нагорода

Не менш цікавий “збіг” можна спостерігати і в другому договорі. Орендар за договором № 2868-Н - дружина інспектора манежу Харківського цирку - Спектора Леоніда Михайловича. В цьому можна легко впевнитись, оскільки на сайті Харківського цирку у вкладці “адміністрація” зазначено інформацію про Леоніда Спектора, в тому числі - щодо того, що його син Спектор Андрій виступає з батогами та дресированими поні.

Спектор Леонід Михайлович

Інформація про сина Спектора Леоніда Михайловича

А на сайті державного цирку у місті Санкт Петербург, де і виступає син Андрій, є його біографія, в якій написано про мати - Спектор Галину Павлівну, ще й вказано, що вона працює костюмером в Харківському цирку.

Спектор Андрій Леонідович

Саме такий ФОП (Спектор Галина Павлівна) і є другим орендарем.

Та навіть при “правильних орендарях” сума в пару сотень гривень на місяць є в 15 разів меншою за мінімально допустиму орендну ціну, розраховану по спеціальній методиці від Фонду держмайна, яка діяла на момент укладання договору. Це стало можливим, оскільки обидва орендарі платять за орендовані приміщення не постійно, а виключно в години виступів. Наприклад, Спектор Галина Павлівна, відповідно до останнього перерахунку ціни, який був у 2018 році (так, раніше ціна була ще нижчою), сплачує за розміщення двох атракціонів та торгівлю непродовольчими товарами “аж” по 3,95 грн. за годину, 48 годин на місяць. Саме завдяки цьому місячна орендна плата за цим договором становить лише 200 гривень за право торгувати під час усіх вистав.

Розрахунок ціни

Правда, непогані умови?

Причина існування подібних договорів завжди однакова - відсутність прозорих конкурсних умов та конкуренції роками дозволяла використовувати державне майно в якості легкого джерела заробітку. Так, якби метою керівництва цирку було забезпечення максимальних надходжень до бюджету - в даному випадку не застосовували б погодинну орендну плату, а просто брали б гроші помісячно, отримуючи в 15 разів більше грошей, оскільки всі години вистав і є тим періодом, коли дані приміщення приносять прибуток протягом місяця. Але, певно, мета керівництва в даному випадку трохи “інша”.

Які висновки з цієї історії?

  1. Те, що прийнято новий Закон і тепер оренда буде відбуватись через “Прозорро.Продажі” - величезна перемога.
  2. Для виявлення подібних “аномалій” і контролю за ефективністю оренди необхідно мати зручний інструмент, який ми саме розробляємо.
  3. Не ходіть у цирки, мало того, що зоозахисники вказують на часті випадки негуманного поводження з тваринами, так їх керівники ще й до бюджету руки запускають.