ГоловнаНовиниПро прописки та адресний реєстр

Про прописки та адресний реєстр

Або повість про великий бардак через маленьку проблему

Забагато назв однієї вудиці

Пару років тому мені дуже закортіло робити “сошиал імпакт”, себто змінювати країну на краще, тому що я її дуже люблю, а на роботі вже почалося вигорання. Пошук it-роботи у громадській сфері - це дуже цікава історія, яка вартує окремого посту. А цей пост про те, як зберігаються дані у нашій країні.

Скільки разів ви чули, навіть від компетентних у IT людей, фрази на кшталт “А ось чому ця хрінь (підставити потрібне) не працює так, як має бути? Це ж так просто: раз і два (тут ґрунтовні кроки по спасінню світу від окремо взятої одиниці хаосу).

Одним з таких прикладів є питання про прописку. Необхідність її для країни або думки щодо її скасування - це також окремий холівар. Коли запускали єМалятко, дуже багато годин напружених обговорень було саме навколо цієї теми 😈

Але питання у іншому: чи чули ви колись про “Священний грааль адресного реєстру”? Кажуть, що його шукають багато років герої та чаклуни різних вірувань: мін’юст, мінрегіон, укрпошта, міграційна і купа інших вельмишановних представників шукачів пригод. Його сторінки містять в ідеальному порядку всі вулиці України, і коли його знайдусь, то не потрібно буде мати прописку, щоб здати на водійські права. Якщо по суті, то децентралізація та декілька різних систем в міграційній службі призвели до того, що у цієї країни немає списку адрес. Тобто, чесне слово, якщо ви реєструєте ФОП, або прописуєте дитину, або самі ж прописуєтесь у нову квартиру, держава не має можливості валідувати вашу адресу. І якщо ви задаєтесь питанням «Чи дійсний паспорт без прописки?» - то відповідь «Так, дійсний», але готуйтесь до купи проблем на свою непрописану (тут базатозначна пауза) особу.

Але як прописки працюють наразі?

У кожного міста є свій маленький софт для ведення адресного реєстру, у цього реєстру є адміністратор, який ручками (часто) або більш-менш автоматично (рідко) реєструє місце проживання. Уявіть собі, це по приблизним оцінкам від 3 до 5 тисяч(!) різних програмних комплексів, які написані на всіх можливих мовах програмування та з використанням всіх можливих баз даних. Ба більше, у деяких невеликих міст або районів цей реєстр - це просто ексель-файлик. І добре, якщо це *.xlsx, а не *.xls, що відкривається через піратську вінду.

І як же ж тут робити діджиталізацію?

Так що ж там таки з адресним реєстром?

Нещодавно ми з друзями почали відбудовувати стартап, який буде аналітичною платформою щодо державної нерухомості, і знов зіштовхнулись з цією проблемою. Знали б ви тільки, скількома способами можна написати адресу якоїсь маленької будівлі у Жмеринці! А за відповідь на питання «Скільки вулиць у Одесі?» можна, певно, давати нагороду та медаль :D Ми написали наше рішення цієї проблеми, так само як це роблять всі, хто так або інакше з ци стикається. Але на багаторазове вирішення одних і тих самих проблем витрачаються просто кілограми грошей та людино-роки часу. І навіщо? Є декілька вже майже готових рішень та низка підходів до вирішення цієї проблеми в залежності від задачі. Якщо ви стикаєтесь з питаннями щодо адрес, адресного реєстру та наведення ладу в цьому всьому - напишіть нам у Gidno, ми поділимося досвідом та може зекономимо вам якийсь час.

Як короткий висновок, хотів би перелічити яких даних немає у нашій країні:

  • повного списку всіх громадян (чесне слово)
  • списку вулиць
  • реєстру прописок
  • реєстру посвідчень багатодітної родини
  • паспортного реєстру
  • to be continued

Про ці штуки буде окремий пост :) Але це не пост критики. Врешті решт, добрі речі займають певний час.