ГоловнаНовиниОрендні махінації Ужгородського національного університету?

Орендні махінації Ужгородського національного університету?

Основна риса конкуренції - рівні можливості. На жаль, аналіз договорів оренди державного майна змушує нас серйозно сумніватись щодо наявності конкуренції, оскільки співробітники державних установ часто утворюють справжні монополії на державне майно. Як це працює - гарно ілюструє приклад Ужгородського Національного університету (УЖНУ).

Ужгородський Національний університет

Так, купа працівників стоматологічного факультету даного ВИШу зареєстрували свою ТОВку, назвали її “Університетська стоматологічна поліклініка” (код ЄДРПОУ - 37297188), та, відповідно до договору, орендують частину стоматологічних кабінетів по 3 години кожного дня по буднях (з 14:00 до 17:00).

Перелік приміщень в договорі

Розклад відповідно до договору

Виходить досить бюджетно - орендна плата за п’ять стоматологічних приміщень загальною площею 135 квадратних метрів, складає 24 гривні, 8 копійок за годину.

Розрахунок орендної плати

Таким чином, місячна орендна плата (по 3 години, кожного робочого дня за 4 повних тижня), вартує для них орієнтовно півтори тисячі гривень.

В цей же час, на сайті dom.ria, відсортувавши приміщення міста Ужгорода площею від 120 до 200 квадратних метрів, ми не змогли знайти пропозицій дешевше 11 тисяч гривень. При цьому, в наведених випадках мова йде про абсолютно пусті приміщення, а не приміщення стоматологічних кабінетів, укомплектовані дороговартісним обладнанням.

Вартість приміщень на Dom Ria

Ви, певно, хочете запитати - чому ми порівнюємо оплату за місяць, якщо у випадку зі “Університетською стоматологічною поліклінікою” мова йде лише про користування 3 години на добу?

Тут починається найцікавіше. Ми знайшли безліч сайтів в Інтернеті, в яких міститься інформація про дану клініку. Так, на сайті ukrdental наведено інформацію про роботу з 09:00 до 19:00 з понеділка по пятницю.

Інформація про студентську поліклініку на ukrdental

На сайті topclinics - вказано про графік з 09:00 до 19:00 взагалі без вихідних.

Інформація про студентську поліклініку на topclinics

Не оминули увагою дану клініку і на сайті самого університету, вказавши, що вона здійснює “широкий прийом пацієнтів, зокрема, жителів міста Ужгород, працівників та студентів ДВНЗ «Ужгородський національний університет»”

Інформація про студентську поліклініку на сайті УЖНУ

А на сайті zakarpattya.net прес-служба УжНУ ще 9 лютого 2011 року повідомила про успішність даної клініки.

Інформація про студентську поліклініку на сайті zakarpattya.net Інформація про студентську поліклініку на сайті zakarpattya.net

Взагалі, нічого не вказує на графік роботи даної клініки з 14:00 до 17:00, однак ми вирішили все ж впевнитись у цьому, тому зателефонували за номером 0312 - 64-03-61, який на багатьох сайтах вказаний в якості номеру даної поліклініки. Результати розмови нас не розчарували:

  1. За цим номером відповідають саме працівники стоматологічного факультету УЖНУ, а не поліклініки, що доводить максимально тісний зв’язок між університетом та приватним ТОВ.
  2. Нам було повідомлено, що вони можуть записати на прийом до “багатьох лікарів”. Врешті-решт нам дали номер Людмили Федорівни. На сайті УЖНУ ми знайшли інформацію про Горзов Людмилу Федорівну - доцента кафедри дитячої стоматології УЖНУ.

Горзов Людмила Федорівна

А перевіривши отриманий номер через сервіс “Getcontact” - ми виявили, що він підписаний в багатьох абонентів саме як “Людмила Горзов”.

Горзов Людмила Федорівна в Getcontact

  1. Під час спілкування з Людмилою, ми дізнались, що вона інколи працює у вихідні дні, а також зранку, хоча за договором оренди поліклініка мала б працювати лише з 14 до 17 години по буднях.

Також підтвердження нашого припущення щодо наявності махінацій зі студентською поліклінікою ми знайшли у facebook-спільноті “Трибуна УЖНУ”. Так, ще в травні 2015 року там з’явився допис, в якому, серед іншого, згадується і студентська поліклініка, а саме - наводиться інформація про те, що 51% акцій клініки належить дружині декана, а лікарі поліклініки працюють без трудових договорів. Також там наведено, що поліклініка сплачує за оренду за “2-3 години роботи в 3 кабінетах, а насправді прийом ведеться з ранку до вечора у 13 кабінетах”.

Трибуна УЖНУ

На жаль, отримати коментарі від керівництва УЖНУ щодо даної ситуації поки що не вийшло, адже у ректораті нам порадили спілкуватись з деканом стоматологічного факультету, а він тим часом був у відпустці.

Підсумовуючи, пройдемося по ймовірним порушенням:

  1. Заниження часу оренди з метою зменшення оплати. Якщо вищезазначені кабінети використовуються протягом всього робочого дня, а не по 3 години - орендна плата має бути значно вищою.
  2. Виникають серйозні питання стосовно доцільності використання в даному випадку погодинної оренди взагалі. Сенс погодинної оренди - отримати додатковий дохід з приміщень, які тимчасово не використовуються балансоутримувачем (в даному випадку - Ужгородським національним університетом). Якщо орендар використовує приміщення протягом всього робочого дня - доцільно укладати постійний договір оренди, оскільки вбачається вкрай малоймовірною можливість здавати в оренду ці приміщення в інший час (нічний період) іншим орендарям.
  3. Обладнання. Оренда нерухомого майна передбачає використання саме приміщень, якщо інше не вказано в договорі (а в наявному договорі про приміщення нічого не вказано). Якщо представники університету не уклали додатковий договір на обладнання, то вони не мали ніякого права його використовувати, оскільки це прискорює зношення майна державного університету.
  4. При погодинній оренді орендар має кожного разу підписувати акт прийому-передачі майна, займаючи чи звільняючи приміщення (тобто, в даному випадку - по 2 рази на день, о 14:00 та 17:00). Або ставити відмітку в журналі прийому приміщень (тоді наявність такого журналу має бути прописана в договорі). Якщо орендар один раз прийняв приміщення за актом прийому-передачі, це означає що він постійно здійснює ним управління, і це - ознака постійного, а не погодинного використання).

А тепер про цифри. Починаючи з 2011 року (рік укладання договору), ТОВ “Університетська стоматологічна поліклініка” сплачувало за використання прміщень протягом близько 60 годин на місяць - тобто в 12 разів менше, за “повну” орендну плату. Враховуючи теперішню ціну в 24,08 грн. за годину, за “стандартний місяць” тривалістю 720 годин, УЖНУ мав би отримувати майже 17 з половиною тисяч гривень - тобто, на 16 тисяч гривень більше, ніж наразі сплачується. Отже, за 9 років існування договору оренди університет недоотримав близько 1,7 млн. грн., і це не враховуючи оренду обладнання. Скільки коштів можна було б отримати, провівши відкритий тендер на Прозорро продажі - залишається лише здогадуватись.

P.S. Але основна проблема тут - використання державного майна (стоматологічного обладнання) за його прямим призначенням з перерахуванням прибутку не на користь університету, а на користь приватної компанії, відкритої працівниками університету. І причина цієї проблеми - вкрай поширена. Керівники та працівники державних установ постійно управляють публічним майном, як своїм власним.

P.S.2. Коли ми кажемо, що товку зареєструвала “купа працівників”, то це не перебільшення. Подивіться на перелік засновників, і подумайте, чи мають представники приватних стоматологічних компаній шанси позмагатися за оренду даних кабінетів з такою компанією.

Засновники станом на 06.08.2020

  1. Костенко Світлана Борисівна - кандидат медичних наук, доцент, завідувач кафедри ортопедичної стоматології стоматологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Володіє 51% ТОВ Ймовірно - дружина декана стоматологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет», Костенко Євгена Яковича
  2. Богдан Іван Михайлович - старший викладач кафедри ортопедичної стоматології стоматологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Володіє 10% ТОВ.
  3. Брехлічук Павло Павлович - кандидат медичних наук, доцент, завідувач кафедри хірургічної стоматології, ЩЛХ та онкостоматології стоматологічного факультету ДВНЗ „Ужгородський національний університет“. Лікар першої категорії за спеціальністю „Хірургічна стоматологія“, „Терапевтична стоматологія“ та „Організація та управління охорони здоров’я“. Володіє 10% ТОВ.
  4. Дячук Едіта Йосипівна - асистент кафедри ортопедичної стоматології стоматологічного факультету ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Володіє 9% ТОВ.
  5. Клітинська Оксана Василівна - Завідувач кафедри “Стоматологія дитячого віку” ДВНЗ «Ужгородський національний університет». Д.мед.н., професор. Володіє 10% ТОВ.
  6. Ільков Петро Володимирович - єдиний із засновників, якого ми не змогли знайти серед працівників УЖНУ. Ймовірно є стоматологом, оскільки разом з іншими засновниками поліклініки є автором патенту “Способу визначення змін рівня ясенного краю опорних зубів при незнімному протезуванні”. Володіє 10% ТОВ.