ГоловнаНовиниОренда стоматологічної клініки за ціною кабінету. Майстер-клас від Ківалова.

Оренда стоматологічної клініки за ціною кабінету. Майстер-клас від Ківалова.

Сергій Васильович Ківалов - тричі народний депутат, академік, фігурант величезної кількості скандалів, які красномовно описані у вікіпедії.

Ківалов критика

Та ще, судячи з усього, Сергія Васильовича можна вважати зразковою “інвестиційною нянею” для приватного університету.

Тож, до Вашої уваги прекрасна історія про те, як приватний університет, в якому президентом є Ківалов, використовує майно державного університету, в якому президентом є Ківалов, ймовірно порушуючи закони та завдаючи державі мільйонних збитків (“ймовірно” - тому що ми чекаємо на рішення суду та нормальну роботу правоохоронців, аби це довести).

Ківалов Президент МГУ

Деталі справи

Все почалося ще у 2017 році. 17 червня Сергій Ківалов виклав у фейсбуці відеоролик, в якому з самого початку йдеться про “завершення ремонту нової стоматологічної клініки для студентів “Міжнародного гуманітарного університету” (далі - МГУ) - приватного навчального закладу, президентом якого є сам Ківалов, а власником - компанія “Голден Гейт Бай Лімітед”, зареєстрована на Багамах.

FB пост від Ківалова

На цьому відео Леонід Чулак, представлений в якості директора стоматологічної клініки, розповів, що будівництво нової клініки МГУ почалося в січні (ймовірно 17-го року) і завершилось в червні, і що скоро клініка відкриється. Він подякував особисто Ківалову “за решение передать в таком шикарном месте и такой особняк для создания там клиники”. Також Леонід зазначив, що окрім навчання студентів, клініка буде приймати всіх охочих, в тому числі на платній основі.

То що ж тут не так?

Все просто. “особняк у шикарному місці”, який так люб’язно передав Ківалов, насправді є державним майном, яке знаходиться на балансі в Одеської юридичної академії. Тобто його не можна просто “подарувати” приватному навчальному закладу. Навіть якщо його президентом є Ківалов, а на відкриття приходить сам мер Одеси Труханов. Відкриття поліклініки

Якщо будівля не використовується державою, то її можна передати в оренду, за що держава має отримувати гроші; cаме такий механізм працює вже багато років. І саме це було зроблено - будівля дійсно була передана за договором оренди. Але лише з 21 серпня 2017 року. Орендна плата за договором склала 39 977,99 грн. на місяць.

Сума оренди

Якщо повірити Леоніду Чулаку, МГУ робили ремонт (тобто використовували будівлю) з січня. Чому тоді договір не було укладено у січні, адже за додаткові 7 місяців держава мала б отримати ще майже 300 тисяч гривень?

Та і з самою орендою не все так просто. Для передачі існують процедури, які мали б забезпечувати конкуренцію: публікація оголошення, запрошення всіх охочих до конкурсу і т.д. Яким чином Міжнародний гуманітарний університет 7 місяців здійснював ремонт державного приміщення? У МГУ, по-перше, не мало б бути жодних гарантій, що орендарем стане саме він, а по-друге, не було взагалі ніякого права використовувати це майно.

Але на цьому ймовірні порушення лише почались.

До прийняття нової версії Закону про оренду державного майна мінімальна орендна ставка визначалась за певною методикою. Її сума залежала від оціночної вартості майна, та призначення його використання. Так, за оренду майна для розміщення приватного навчального закладу необхідно було щороку сплачувати суму в розмірі 10% від вартості майна. Натомість орендна ставка за розміщення стоматології становила 20% (тобто удвічі більше) і така оренда вартувала б для МГУ вже 79 955.98 грн. на місяць. Але “маскування” клініки під навчальний заклад дозволяє зекономити на оренді в 2 рази.

У випадку подвійного використання майна (і для навчання і для надання платних послуг) можна розподілити стоматологічні кабінети і сплачувати частину по ставці 10% і частину по ставці 20%, чого також не було зроблено.

На цьому ймовірні порушення не закінчуються.

Найбільш зухвалим рішенням було підписання 28 серпня (рівно через тиждень після підписання договору оренди) додаткового договору, яким орендна плата за місяць зменшувалась майже втричі від мінімально можливої (а саме мінімально можлива сума сплачувалась за початковим договором) - з 39 977,99 грн до 14 057,66 грн. Вказане стало можливим завдяки зміні звичайної орендної плати на погодинну. Так, після внесення змін до договору, МГУ почав сплачувати лише за час використання майна - а саме з 08:30 до 17:30 кожного дня.

Нова орендна ставка

Подібний договір оренди є невигідним для держави та досить абсурдним. Це те ж саме, що орендувати квартиру, але сказати, що оплата буде здійснюватись лише за той час, який ви цю квартиру займаєте: під час сну та на вихідних, а також попередити, що на час відпусток, походів в магазин чи прогулянок з собакою ви також платити не збираєтесь, хоча ваші речі будуть в квартирі завжди, а ключ буде зберігатись у вас.

Але подібним умовам договору практично неможливо слідувати, не порушуючи закон.

Відповідно до вимог ЦК України, Закону України “Про оренду державного та комунального майна” та умов договору оренди, передача майна та його повернення здійснюється на підставі акта прийому-передачі. Тобто, починаючи з 28.08.2017 по 13.10.2017 кожного дня з 17:31 орендоване майно площею 522,00 кв. м. повинно звільнятися МГУ та повертатися Юракадемії за актом прийому-передачі, аби протягом часу з 17:31 до 08:29 теоретично можна було передавати його в оренду комусь іншому.

Також варто додати, що, відповідно до договору оренди, МГУ орендує виключно “приміщення”, тобто кожного дня о 17:30 він має залишати абсолютно пусті приміщення. Зважаючи на те, що в цих приміщеннях розміщується “Ультрасучасна стоматологічна клініка, як вказано на самому сайті МГУ”, складно собі уявити їх щоденне звільнення від габаритного стоматологічного устаткування. Не дивлячись на абсурдність таких припущень, ми все ж перевірили цю гіпотезу та переконались: дійсно, ніхто ніякі приміщення не звільняє. Тобто, ніякої погодинної оренди тут немає, МГУ постійно використовує всі приміщення, а платить лише за 9 годин на добу.

Більш того, в Інтернеті є багато сайтів, на яких розміщується інформація про клініку, і вказаний на цих сайтах графік роботи виходить за межі офіційного, вказаного в договорі. Так, на картографічному сайті 2GIS, наведено інформацію про роботу клініки щоденно до 20:00, що на 2 з половиною години більше, ніж прописано в договорі. Графік на 2GIS

Також можна знайти сайт приватної клініки “Art stomatology”, в якій у полі “адреса” зазначено кабінет №7 університетської стоматологічної поліклініки, а години прийому - з 09:00 до 19:00. На яких підставах кабінет займає приватна стоматологія - взагалі невідомо, адже договір оренди має лише МГУ, і лише на цільове призначення “надання освітніх послуг”, що має мало спільного з діяльністю приватної клініки. Art stomatology

Та найцікавіше полягає в тому, що починаючи з 21 липня 2020 року, МГУ взагалі не має займати приміщення клініки. Справа в тому, що договір оренди не було подовжено і його дія мала завершитись 21 липня, адже саме такий строк передбачено в договорі. Термін дії договору Декілька днів тому ми звернулись до відділення фонду держмайна по Одеській області (саме вони відповідають за оренду державного майна). Нам сказали, що знають про можливі порушення (конкретно - про невиправдане використання погодинної оренди), тому вони не продовжили договір та направили листа до МГУ щодо необхідності усунути порушення.

На питання щодо того, чи планують притягати представників орендаря (МГУ) або балансоутримувача (Одеська юридична академія) нам не відповіли, обгрунтовуючи це тим, що такі питання вирішуються на рівні керівництва. Також, вони підтвердили інформацію щодо того, що договір не було продовжено. Отже, вже понад місяць ніхто окрім Одеської юридичної академії не має право займати дані приміщення. Тому надання Одеською юридичною академією можливостей для МГУ продовжувати діяльність стоматологічної клініки також може містити ознаки зловживання владою.

Тепер про гроші.

Якби МГУ орендував приміщення з січня 2017 року постійно, а не по 9 годин на добу і для цільового призначення “надання медичних послуг”, то сплатив би в бюджет за 42 місяці (по серпень 2020 року) близько 3,36 млн. грн. (799 55.98 грн.*42=3 358 151,16 грн.). Натомість, фактично сплачуючи з вересня 2017 року по серпень 2020 року (35 місяців) лише по 14 057,66 грн. щомісяця, МГУ сплатив близько 492 018,10 грн. Тобто ймовірний збиток склав понад 2,8 млн. грн., половина з яких мала б надійти до державного бюджету, а половина - Одеській юридичній академії, як утримувачу майна.

Два роки тому на платформі WikiInvestigation вже публікувались деякі аспекти даного договору, однак тоді правоохоронці ніяк не зреагували.

На даний момент ми звернулись до поліції щодо відкриття кримінального провадження за статтею 364 Кримінального кодексу (зловживання владою в інтересах приватного закладу) та будемо пильно слідкувати за ефективністю її роботи. Про хід розслідування очікуйте новини на сайті gidno.org або у нашій групі у фейсбуці.

Доречі, це не перший навчальний заклад, який займається махінаціями з держмайном, можливо ви чули щось про Ужгородський національний університет? https://gidno.org/posts/uzhnu/